Safe Maintenance Award 2014

Norbord Genk en Compressor Products winnen Safe Maintenance Award Benelux 2014

In een 'close call' heeft Norbord Genk de Safe Maintenance Award 2014 in categorie ‘Eigen onderhoudsdienst’ gewonnen van Nyrstar Belgium. Compressor Product International mocht de award in de categorie ‘Contractors’ in ontvangst nemen na een spannende strijd.

De medefinalisten maakten er een enerverende contractors-pitch van: A. Hak lanceerde een nieuwe safetyfilm, 'runner up' Mourik Services presenteerde zeer overtuigend haar DNA en SPIE Nederland toonde haar structureel hoge veiligheidsniveau. Nieuw deze editie waren eervolle vermeldingen voor Sulzer Turbo en Pelgrims Verpakkingen; de jury moedigt deze bedrijven aan vooral hun weg voort te zetten.

Rondom de uitreiking was door de organisatie een interessant en leerzaam programma opgezet. ‘Maintenance evangelist’ Wim Vancauwenberghe (BEMAS) schotelde het publiek veel stof tot nadenken voor. Wist u dat een maintenancewerker een 6x hoger risico op een fataal incident heeft dan een brandweerman? Frank Meire van Unilin bvba – bekend van Quick Step vloeren – liet op een ‘down to earth’ wijze zien dat veiligheid een logisch onderdeel is van duurzaam ondernemen. Jurylid Bert Brouwers (Egemin) verwoordde het resultaat van deze dag en de intentie van de award treffend: alle werknemers van de 31 deelnemers zijn winnaar, want er is minimaal 1 persoon binnen hun organisatie die zich om hun veiligheid tijdens het werk bekommert!

Klik hier voor een uitgebreid verslag en klik hier voor de foto-impressie.

Genomineerden voor Safe Maintenance Award Benelux 2014

Na een intensief beraad d.d. 18-02-2014 heeft de jury van de Safe Maintenance Award Benelux 2014 de volgende partijen genomineerd.

Categorie Contractors:

 • A. Hak Industrie-Botlek B.V.
 • Compressor Products International GmbH
 • Mourik Services B.V.
 • SPIE Nederland BV

Categorie Eigen technische dienst:

 • Norbord Genk
 • Nyrstar Belgium NV

Ter verdieping ondergaan deze partijen een onafhankelijke audit. Na de pitch-presentaties 27 maart a.s. worden de winnaars bekend gemaakt.

Programma uitreiking Safe Maintenance Award Benelux op donderdag 27 maart 2014

Na een campagne van enkele maanden wordt op 27 maart, tijdens de beurzen Maintenance & Pumps & Valves in Antwerpen, de Safe Maintenance Award Benelux (SMAB) 2014 uitgereikt. Een jury van deskundigen heeft dan uit de inzendingen drie genomineerden geselecteerd. Ieder van de finalisten krijgt de gelegenheid om in een 5 minuten durende ‘elevator pich’ te jury te overtuigen dat juist hij/zij de SMAB 2014 verdient.

 

14:00 - 14:15  Inleiding door initiatiefnemers SMAB

Jean-Paul van de Wiel, Marketing Manager - Van Puijenbroek Textiel & Peter van Nierop, Sales Director - TIM Total Industrial Maintenance

14:15 – 15:00Lezing Wim Vancauwenberghe - Bemas

15:00 – 15:30  Elevator Pitch finalisten SMAB 2014              

15:30 - 15:45  Pauze en Beraad jury

15:45 – 16:15 Presentatie winnaar 2013 Unilin

16:15 – 16:30 Bekendmaking Winnaar SMAB 2014

16:30 - 17:30  Netwerkdrink

Initiatief door campagne Veilig Onderhoud van EU OSHA

Gekoppeld aan de campagne rond Veilig Onderhoud van OSHA, het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk, hebben Van Puijenbroek Textiel (VPTex) en het vakblad TIM Total Industrial Maintenance in 2011 de Safe Maintenance Award Benelux (SMAB). De award wordt jaarlijks uitgereikt.

 

Sinds gebleken is dat de meeste arbeidsongevallen gebeuren in de maintenance sector, is het thema door de Europese overheid hoog op de agenda geplaatst.

De deelnemers profiteren van de volgende voordelen

 • U krijgt op een pragmatische wijze inzicht in de persoonlijke veiligheid van uw medewerkers door het competitieformulier in te vullen. Zo geeft u direct aandacht aan safe maintenance.

 • Elke deelnemer ontvangt – gratis – een benchmark overzicht waarin zichtbaar wordt hoe het eigen bedrijf scoort op alle gevraagde veiligheidsaspecten ten opzichte van de andere deelnemende bedrijven.

 • Gratis deelname voor zowel onderhoudscontractors als als bedrijven met een eigen onderhoudsdienst.

 • Gratis PR voor de genomineerde kandidaten en uiteindelijke winnaars in Vakblad TIM, de website safemaintenaceaward.com en alle free publicity die hier omheen ontstaat.

 • De genomineerde bedrijven mogen een jaar lang het logo ‘genomineerd voor Safe Maintenance Award Benelux’ gebruiken.

 • De winnaars in beide categorieën ontvangen een set professionele HaVeP werkkledingpakketten, een award en mogen het logo ‘Winnaar Safe Maintenance Award Benelux’ onbeperkt gebruiken.

Alle resultaten worden vertrouwelijk behandeld.

Beoordelingscriteria

Als beoordelingscriteria gelden elementen die zo veel mogelijk objectief kunnen worden gemeten:

 • Wat wordt er gedaan aan het bevorderen van de veiligheid op de werkvloer?

 • In hoeverre is de werkvloer ingericht om potentieel risico en/of gevaar zoveel mogelijk te reduceren?

 • Welke PBM's worden er ingezet?

 • Zijn er trainingen en/of workshops rond veiligheid op de werkvloer?

 • Hoe worden medewerkers gestimuleerd om veilig te werken?

 • Hoe verloopt het borgen van de veiligheid intern: werken met checklists, regelmatig onaangekondigde (veiligheids-)audits op de werkvloer?

 • Is er aandacht voor innovatie in veiligheid: welke ideeën zijn er om de veiligheid te verbeteren, in hoeverre zijn de resultaten hiervan op een waardevolle manier toepasbaar binnen het hele werkveld?

 • Hoeveel gevallen van letsel, ongevallen en verzuim ten gevolge van onveiligheid zijn er?

Laatste nieuws

Het nieuwe veilig werken

Op 11 april 2018, tijdens de beurs Safety & Health@Work presenteert Safe Maintenance Award Benelux de Masterclass ‘Het Nieuwe Veilig Werken’. Enkele ervaringskundigen geven vernieuwende inzichten voor het verbeteren van de veiligheid van uw werknemers. Met behulp van nieuwe denkmodellen en ervaringen uit de praktijk krijgt u een verfrissende kijk op veilig werken.

Lees meer...

Waarom deze Award?

De Safe Maintenance Award Benelux (SMAB) stimuleert veilig werken bij  Onderhoudsafdelingen en Technische Dienstverleners. Om het veiligheidsbewustzijn te vergroten faciliteren wij de kennisuitwisseling op alle niveaus van de organisatie.

Lees meer...

Veilig werk verdient waardering

Veilig werken in de industrie heeft topprioriteit en elk incident is er één teveel. Een belangrijke factor voor veilig werken is de menselijke factor. De juiste mix van cultuur, leiderschap, het juiste voorbeeld en niet in de laatste plaats de overtuiging om veilig te willen werken, zorgen voor bewustzijn en resultaten.

Lees meer...

Blijf op de hoogte

Deel uw nieuws en blijf op de hoogte via:

LinkedinLogoTransparentSmallTwitterLogoTransparent